ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Zorlu Derslere Karşı Yardımcınız Yumurta!

yumurta

Gerçekten de her yıl biraz daha zorlaşan sınıflardan hangisinde olursanız olun, gücü tam da bilinemeyen müthiş bir cephane keşfettik. Evet, sözünü ettiğimiz şey yumurta! Yalnızca öğrencilerin değil aslında büyük küçük herkesin ona müthiş gereksinimi var!

Bir Öğrencinin Önlenemez Yükselişi

Gelelim asıl konumuza…

Derslerin iyi olması için yalnızca çalışmanın yetmediğini hepimiz biliyoruz. Bunun düzenli ve yeterli uyuması var, sporu var, doğru beslenmesi var; yani “var da var”… Beslenmede en ama en ama en kıymetli öğünün kahvaltı olduğunu artık herkes öğrendi. Peynir, zeytin, süt çoğumuz için yemesi içmesi gayet kolay. Ama yumurta yeme konusunda sabahları mırın kırın edenlerimiz de yok değil. Oysa öğrenme yeteneğini en iyi destekleyen yumurta, eşsiz bir yardımcı olarak her an buzdolabımızda!

yumurta

Küçücük Bir Fıçıcık…

İçi tıka basa çok yararlı şeylerle dolu yumurtacık! Sağlıklı yaşam için gerekli altı temel besin grubunun tamamı bu küçücük fıçının içinde saklı. Protein, yağ, karbonhidrat, vitaminler, mineraller ve su.

Yumurtanın belki de en etkileyici yanı, anne sütünden sonra insanın gereksinimi olan tüm besin öğelerini barındırıyor oluşu. Sıradaki önemli özelliği: Yumurta, beynin, görevlerini tam olarak yapmasını sağlıyor. Bu içindeki “kolin” denen bir madde sayesinde oluyormuş. Bedenimiz yumurtadaki proteinin yüzde100’ünü depolayabiliyormuş. Meğerse et, süt ve balıkta tamamını depolayamıyormuşuz.

yumurta
Sonsuza kadar en iyi ve en yararlı iki arkadaş: süt ve yumurta.

Yumurtanın Renkleri Konusu

Sarısı daha sarı, daha mı yararlı peki? Hayır. Yumurtanın sarısının tonu tavuğun beslendiği yemle ilişkili olarak değişebiliyormuş. Kabuğunun beyaz ya da sarı olması da tavuğun rengine bağlıymış; yani beyaz tavuklar beyaz yumurtluyormuş.
yumurta
tavuklar Yardımcınız Yumurta!

Yumurtayı Değil, Elimizi Yıkamalıyız

Kabuğun üzerindeki mikroorganizmalar, yıkamayla birlikte yumurta yüzeyindeki pütürlü yüzeyden içeri sızıp, hastalıklara yol açabilirmiş. Yumurtayı yıkamıyoruz ama tuttuktan sonra ellerimizi kesinlikle iyice yıkıyoruz. Durduk yere hastalanmaya hiç gerek yok…

yumurta2 Yardımcınız Yumurta!
Bir yumurtanın üzerinde 17 bin kadar minik delik varmış.

Peki Tazesi Nasıl Anlaşılır?

Yumurta iyi bir yüzücü gibi suya batmıyorsa, kötü. Çünkü taze yumurtalar suyun dibinde kalmalıymış.
yumurta
Yemek istediğimiz yumurta soldaki. Öteki hemen çöpe gitmeli…

Mutlaka Sana Göre de Bir Yumurta Vardır

Yiyelim de nasıl olursa olsun demek isterdik ama diyemiyoruz. Kesinlikle çiğ tüketmemeli ama çok da pişirilmemeliymiş. Mümkünse yağa kırarak da pek yemeyin deniyor. B vitaminleri bu durumdan pek hoşlanmıyor, kayba uğruyorlarmış. Rafadan, haşlanmış, omlet, çılbır ve iyice karıştırılmış olanlar; içinde peynir, yeşil biber, maydanoz dereotu olan yumurtalar… Yiyelim de!

yumurta

Farkında Olmadan Yenenler!

“Yumurta sevmem” aslında pek de akıllıca bir laf değil. Çünkü poğaçadan, mantıya, kekten böreğe kadar yediğimiz her şeyin içinde ya da üzerine sürülmüş olarak yumurta var. Yani dört bir yandan yumurtayla kuşatılmış durumdayız!

yumurtali hamur isleri2 Yardımcınız Yumurta!

Yeni öğrendiğimiz bir sözcüğü de sizinle paylaşmak istiyoruz. İstiyoruz çünkü acayip bir sözcük ve hayatta aklınıza gelmez. Hatta bilgi yarışmalarında sorulacak türden. İşte o soru:

Aşağıdaki sözcüklerden hangisi atık malzemeden yapılmış özel yumurta kabı anlamındadır?

viyol Yardımcınız Yumurta!
A-TRAK
B-KARGO
C-VİYOL
D-KASNAK