ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Dinozorları Ortadan Kaldıran Göktaşı Dünya’ya Çarpmasaydı

Acaba Ne Olurdu?

Dinozorları Ortadan Kaldıran Göktaşı Dünya’ya Çarpmasaydı

Acaba Ne Olurdu?

Bundan 65 milyon yıl önce, ortalıkta birbirinden ilginç yüzlerce türü dolaşan dinozorlar yeryüzünün hakimiydi. Ama uzaydan gelip dünyaya çarpan devasa bir göktaşı hem Dünya’yı hem de dinozorların düzenini altüst etti. Bugün Meksika’nın Yukatan Yarımadası yanındaki körfeze düşen 10 kilometre çaplı göktaşı 170 kilometre çaplı bir krater oluşturdu. Ama asıl büyük felaketi bu çarpmanın neden olduğu dev tsunami dalgaları, bütün yeryüzüne yayılan orman yangınları ve atmosferi kaplayan gaz ve toz bulutlarının Güneş ışınlarını engellemesi oluşturdu. Sonraki yüzyıllar küresel bir soğumaya, birçok bitki ve hayvan türünün yok olmasına ve yiyecekleri biten dinozorların da soyunun tükenmesine sahne oldu.
dinozorlar goktasi bordur #82711
İşte, o göktaşı yeryüzüne çarpmasaydı ve Dünyamız son 65 milyon yılda benzer bir başka felaket yaşamasaydı, büyük bir olasılıkla dinozorlar hâlâ yeryüzünün hakimi olurlardı. Çünkü zaten soylarının tükenmesinden önce 160 milyon yıl boyunca Dünya’ya onlar egemendi ve başka hiçbir tür onlarla boy ölçüşememişti. İşin daha ilginci, aralarında insanların da olduğu primatlar ortaya bile çıkamazdı. Çünkü dinozorlarla birlikte evrimleşen memeliler olsa bile bunlar “pek de ortalıkta gözükmeyen” küçük kemirgenlerdi. Daha iri boyutlu memelilerin –sonra da insanların– evrimleşmesi için hem dinozorlardan onlara yiyecek kalması hem de onların dinozorlara yiyecek olmaması gerekirdi! Kısacası dinozorlar hâlâ yaşıyor olsaydı, onları merakla izleyen insanlar olamazdı!
dinozorlar goktasi #82711
acaba ne olurdu kutu3 #82711

Sizin de aklınıza takılan ilginç sorular varsa bize yazın, burada yanıtlayalım. Unutmayın, bazen mantıksız görünen sorular büyük buluşlar ortaya çıkarabilir!