Acaba Ne Olurdu?
Acaba Ne Olurdu?
Yeri kazarak Dünya’nın
öbür ucundan çıkabilir miyiz?
Yeri kazarak Dünya’nın öbür ucundan çıkabilir miyiz?
“Elime kazma kürek alıp yeri kazsam Dünya’nın öbür tarafına çıkar mıyım acaba?” diye düşündünüz mü hiç? Yeryüzünün yuvarlak oluşuna güvenip böyle bir işe girişseniz ne olurdu? Haydi, sizi yormayalım, kazma kürek yerine bir iş makinesi verelim. Kazdığınız çukurdan çıkan toprağı ve kayayı da dışarı atmanın yolunu buldunuz diyelim. Yine de Dünya’nın öteki ucuna geçmek zor değil, ölümcül olurdu!
Çünkü yeryüzünün üst katmanlarından biraz aşağıya inince sıcaklık ciddi düzeyde yükselmeye başlar. İndiğiniz her kilometrede ortalama 35 derece artar. Bu da demek oluyor ki iş makinesiyle saatte bir kilometre kazsanız, üç saat sonra buharlaşmaya başlarsınız! Yerküre’nin çekirdeğindeki binlerce derece sıcaklıktaki korkunç ortamdan hiç söz etmeyelim bile.
Diyelim ki sıcağı seviyorsunuz! Isıya dayanıklı giysileriniz sayesinde magmanın kızgın ateşi de sizi yakmıyor ve kazmaya devam ediyorsunuz. Ama bu sefer de basıncın yükselmesi karşınıza engel olarak çıkar. Çünkü derine indikçe hava basıncı yükselir. Yerin beş kilometre altındaki basınçla soluduğunuz oksijen sizi zehirler. En iyisi siz bu sevdadan vazgeçin, Dünya’nın öteki tarafına gitmek istiyorsanız, bunu yüzeyden yapın, yeryüzünü dolanarak gidin! Biraz uzun sürer belki ama daha güvenli olur…
İç çekirdek
5150-6378 km,
4300-7200°C
Dış çekirdek
2890-5150 km,
3700-4300°C
Manto
35-2890 km,
870-3700°C
Yerkabuğu
0-35 km,
0-870°C
Göğe yükselen bir merdiven olsaydı,
uzaya kaç günde çıkardık?
Göğe yükselen bir merdiven olsaydı, uzaya kaç günde çıkardık?
Haydi, şimdi de tam tersini düşünelim. Yerin dibine inmek yerine göğe doğru çıkalım. Bizi uzaya çıkarabilecek şöyle yüksek bir merdivenimiz olsaydı örneğin… Bu merdivenin çevresi camla kapatılmış olsun ki hem dışarıyı görelim hem de soluk alma sorunu yaşamayalım. Acaba uzaya varmamız ne kadar sürerdi? Kaç basamak ve kaç saat boyunca çıkmamız gerekirdi?
Uzay boşluğu yeryüzünden yaklaşık 100 kilometre ötede başlar. Yani saatte 100 kilometre giden bir arabaya binip dimdik yukarıya gidebilseydik, bir saat sonra uzaya varırdık. Ama bizim amacımız oraya merdivenle çıkmak ve fazla kalorilerimizi yakmak! İşte, böyle bir merdiven olsaydı, yaklaşık 500 bin basamak çıkmamız gerekirdi. Bu da 30 bin katlı bir apartmandaki merdiven sayısına yakın neredeyse!
Sizin de aklınıza takılan ilginç sorular varsa bize yazın, burada yanıtlayalım. Unutmayın, bazen çok basit görünen sorular büyük buluşlar ortaya çıkarabilir!