ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.
Bir düşünsenize okula gidiyorsunuz, sınıfa giriyorsunuz, öğretmen geliyor, ders başlıyor, “Kitapları açın” diyor ama hiç kimsede kitap yok. Hatta öğretmeninizde de yok; çünkü kitaplar yok! Nasıl olurdu? “Harika olurdu, ders kaynardı!” mı diyorsunuz? “Okula gitmemize, test çözmemize, evde ödev yapmamıza gerek kalmazdı!” diye seviniyor musunuz? Hatta “Her şeyi telefondan, tabletten, bilgisayardan yapardık!” diyerek eğleniyor musunuz? Ah ah… Fena halde yanılıyorsunuz. Çünkü kitapların olmadığı bir dünya bambaşka bir yer olurdu!
kitaplar olmasaydı ne olurdu
Her şeyden önce kitaplar olmasaydı, yani hiç var olmamış olsalardı, bilimsel ve teknolojik olarak bugün bulunduğumuz konuma asla gelemezdik. Ne cep telefonları ne bilgisayar ne de internet geliştirilebilirdi. Çünkü yüzyıllar boyunca tek ve en güvenilir bilgi kaynağı kitaplardı. Verilerin dijital olarak depolanmasını sağlayan teknolojik aygıtların olmadığı dönemlerde bilgilerin kaydedilmesini, sonraki kuşaklara aktarılmasını, herhangi bir konuda bilgi alınmasını kitaplar sağlıyordu. Elbette sözlü olarak kuşaktan kuşağa aktarılan bilgiler, deneyimler de vardı; ancak söz uçup gittiği için yazı kadar kalıcı ve güvenilir olamıyordu.
kitaplar olmasaydı ne olurdu

Yalnızca matematik, fizik, astronomi, kimya, tıp gibi bilim dalları için değil, kültürel ve tarihsel bilgilerin korunmasında, geçmişte yaşanan olayların, toplumsal değerlerimizin ve geleneklerin aktarılmasında da kitaplar en iyi araçlardı. İnsanlar kitaplar sayesinde başka insanlarla doğrudan iletişime geçmeden, farklı bakış açılarıyla ve düşüncelerle tanışabildiler. Bilimsel araştırmalar ve buluşlar, büyük ölçüde yazılı kaynaklara dayanarak önceki kuşakların kitaplardan öğrenilen bilgileri üzerine yenileri inşa edilerek yapılabildi.

Öte yandan kitapları yalnızca bilgilerin kaydedildiği ve aktarıldığı araçlar olarak görmemek lazım. Çünkü birçok sanatçının yapıtlarını başkalarıyla paylaşmasının yolu da kitaplardır. Roman, şiir, öykü, resimli öykü, masal, oyun gibi birbirinden farklı birçok türde karşımıza çıkan edebi yapıtlar, kitaplar olmasaydı bizlere ulaşamazdı. O zaman da yaratıcılığımız ve hayal gücümüz beslenemez, farklı dünyalar ve karakterlerle tanışma fırsatından, bir kitabın içine dalınca yaşadığımız eğlenceli saatlerden mahrum kalırdık. Kitapların ve edebiyatın olmadığı bir dünya epey sıkıcı olurdu.

kitaplar olmasaydı ne olurdu

Ayrıca kitaplar dilin gelişimi ve zenginleşmesi açısından da önemlidir. Çünkü okumak, sözcük dağarcığımızı ve iletişim becerilerimizi geliştirir. Dolayısıyla kitaplar olmasaydı, sınırlı sayıda sözcükle konuşurduk ve dilimiz de yavaş yavaş sözcüklerini ve zenginliğini kaybederdi. Üstelik kitaplarda yer alan karakterler ve onların öyküleri olmasaydı, empati yeteneğimiz ve duygusal zekamız zayıflar, kişisel gelişimimiz biz hiç farkında olmadan sekteye uğrardı.

Peki, bir de şöyle düşünelim. Kitapların hiç var olmadığını değil de şu an, birdenbire yok olduğunu hayal edelim. Tüm kütüphane raflarının bir anda boşaldığını; çantamızda, sıramızda, evdeki kitaplığımızda duran kitapların ansızın buharlaşıp yok olduğunu varsayalım. O zaman ne olurdu? Bilgi ve kültür birikimimizin önemli bir bölümünü yine kaybederdik; ama yeryüzündeki kitapların büyük bölümü -arşivlerde yer alan çok eski kitaplar bile- dijital ortama aktarıldığı için onlara erişimimiz olurdu. Ancak basılı kitap yerine bir ekrandan kitap okumak teknolojiye bağımlılığımızı iyice artırır, üstelik kitabın kokusunu içinize çekmeden okumak, eskisi gibi keyif vermezdi. Tabii bir de elektrikler ya da internete erişimimiz kesilirse daha da kötü olurdu!

kitaplar olmasaydı ne olurdu
Eğer “Kitaplar olmasaydı acaba ne olurdu?” sorusuna verdiğimiz bu yanıt hoşunuza gittiyse ve aklınıza “Harfler olmasaydı ne olurdu?” ya da “Sayılar olmasaydı ne olurdu?” gibi sorular geldiyse, linklere tıklayarak ilgili içeriklerimizi de okuyabilirsiniz.
acaba ne olurdu kutu3 Kitaplar Olmasaydı Ne Olurdu?

Sizin de aklınıza takılan ilginç sorular varsa bize yazın, burada yanıtlayalım. Unutmayın, bazen çok basit görünen sorular büyük buluşlar ortaya çıkarabilir!