ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Pencereyi açarsınız hemen içeriye dalar, sonra gider tabağınızın üstüne konar, yetmezmiş gibi siz uyumaya çalışırken gelip sokar ve kaşıntıdan uyutmaz. Evet, sineklerden söz ediyoruz. Ne dersiniz bu canlılar bir anda yok olsaydı, yaşam acaba nasıl olurdu? Sinekler olmasaydı ne olurdu?

Bazılarınızın “Ah, keşke!” dediğini duyar gibiyiz. Çünkü sinekler bize genelde rahatsız edici şeyler çağrıştırır. Kısacası küçüklerdir ama mide bulandırırlar. Peki, hepsi bu kadar mı? Yeryüzünde var oluşlarının nedeni canımızı sıkmak mıdır? Yoksa gözden kaçırdığımız bir şeyler olabilir mi?

Sinekler Olmasaydı Ne Olurdu

Haklısınız, yiyeceklerimizin üzerine konan sinekler sinir bozucudur. Ayaklarıyla tat alan, mide sıvılarını kusarak yiyecekleri parçalayan bu canlıları kim yemeğinin üstünde görmek ister ki! Ama aynı zamanda çürümüş, bozulmuş, bizim çöp olarak gördüğümüz şeylere de bayılır, onları tam bir ziyafet olarak görürler. Bu nedenle çöplerin çevresinde çokça gezerler.

Dahası -belki de daha kötüsü- lağımlardaki pislikleri ya da açıktaki hayvan dışkılarını da severler. İşte, bu nedenle bu minik canlıların gerçekte birer uçan geri dönüşüm aracı gibi çalıştıklarını unutmamak gerekir.

cop Sinekler Olmasaydı Ne Olurdu?
Ama asıl önemli olan sinekler, kimsenin yapmak istemeyeceği bir işi yapan kahramanlardır! Bize pek hoş gelmese de ölmüş hayvanları da çok severler. Üstelik yalnızca kendileri için değil, sonraki kuşakları, yani yavruları için de çürümeye başlayan her türlü hayvan bedenini bir hazine olarak görürler. Yumurtalarını özellikle ölü hayvan bedenlerine bırakırlar. Çünkü bunlar yumurtadan çıkan larvaların beslenip büyümeleri için ideal yerlerdir.
olu kus Sinekler Olmasaydı Ne Olurdu?

Obur yavruların iştahla ve kısa süre içinde tükettikleri bu “organik besinler”, yani ortada kalsa bizim için kötü kokulara ve korkunç görüntülere neden olabilecek hayvan bedenleri böylece doğaya kazandırılmış olur. Üstelik sinekler, leş kokusunu kilometrelerce öteden alabilir ve kısa sürede “olay yerine” ulaşıp çalışmaya başlarlar. Çevremizdeki hayvanların -kedilerin, köpeklerin, kuşların, farelerin vs- ölülerinin nereye gittiğini sanıyordunuz? İşte, doğanın bu sevimsiz işler için bulduğu gönüllü işçilerden biri de sineklerdir. Evet, daha başkaları da var…

Sinekler bazen daha sevimli işler de yaparlar; tabii yine beslenmek amacıyla! Çiçek özü toplamak için kondukları bitkiler arasında polenlerin taşınmasını sağlar ve tıpkı arılar gibi bazı çiçekli bitkilerin tozlaşmasında -yani üremesinde- önemli rol oynarlar.

sinek cicekte Sinekler Olmasaydı Ne Olurdu?

Binlerce farklı sinek türünden bazıları kimi bitkilerin tozlaşması için birebirdir. Örneğin kakao bitkisinin tozlaşmasını sağlayan tatarcık diye bilinen bir sinek türüdür. Düşünsenize, onlar olmasaydı çikolata da olmayacaktı! Ayrıca sinekler ekosistemimizdeki yüzlerce türün temel besini oldukları için de önemlidir. Kuşlar, kurbağalar, örümcekler hatta bazı böcekçil bitkiler sineksiz yapamaz.

Öte yandan sinekler, özellikle de sivrisinekler, sıtma, zika, sarıhumma gibi birçok hastalığın yayılmasına da neden olurlar. Çünkü beslendikleri yerlerden bakteri ve virüsleri de taşırlar. Ayrıca insanların binbir emekle yetiştirdiği bitkilerin en büyük düşmanları arasında yine sinekler vardır. Bu yüzden çiftçiler onlardan kurtulabilmek için çok miktarda tarım ilacı kullanmak zorunda kalır.

Yalnızca bu ikisi bile sineksiz bir dünya özlemi çekenler için son derece geçerli nedenler olabilir. Ama bir de sineklerin yokluğunun yukarıda sıraladığımız sonuçlarını yeniden düşünün. Acaba sizce hangisi daha iyi olurdu?

acaba ne olurdu kutu3 Sinekler Olmasaydı Ne Olurdu?

Sizin de aklınıza takılan ilginç sorular varsa bize yazın, burada yanıtlayalım. Unutmayın, bazen çok basit görünen sorular büyük buluşlar ortaya çıkarabilir!