İnsanlar tarih boyunca birbirinden değişik av aletleri ve yöntemleri kullanmıştır. Bunların en ilginçlerinden biri bumerangdır. Bumerang, sıra dışı aerodinamik özellikler taşıyan, genellikle tahtadan ama kemikten, boynuzdan ve hatta demirden de yapılan eğri bir fırlatma çubuğudur. Bu ilginç aleti biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz?
Günümüzde eğlence amaçlı bir nesne ya da kültürel bir simge olarak kullanılan bumerang, tarihte Avustralya yerlileri tarafından avlarda kullanılıyordu. Bumeranglar bir av mızrağının yaklaşık üç katı kadar uzağa gidebilir. 200 metreden öteye ulaştıkları bilinir.
Gerçekten de uçarlar
Bumerangın birbirine belli bir açıyla duran iki kolu vardır. Bu kolların yüzey şekli bumerangın aerodinamik başarısının anahtarıdır. Kollar tıpkı uçak kanatları gibidir; üst kısmı hafifçe kavisli, alt kısmı da neredeyse düzdür. Bumerang yeterince hızlı fırlatıldığında hava basıncı yoluyla kendi kaldırma kuvvetini oluşturur. Havadaki dönüş hareketi, hava basıncının bumerang üzerindeki etkisini artırır. Bir bumerang ortalama olarak saniyede 8-11 kez döner. Bumeranglar, fırlatıldıklarında geri dönmeleriyle ünlüdür. Bumerangın geri dönmesinin sırrı yine dönen kollarındadır. Bir kol bumerangın hareket yönünde hareket ederken öteki kol aynı şekilde hareket etmez. Tıpkı bir kayığın bir yanında öteki yana göre daha hızlı kürek çekilmesinde olduğu gibi, bumerang da geri döner.
Hepsi geri dönmez
Bumerang geri dönmesiyle ünlü olmasına karşın, birçok bumerang, yalnızca tek yönde gider. Geri dönmeyen bumeranglar, geri dönenlerden daha büyük olur ve kancalı ya da uzun kavisli gözyaşı damlası şeklindedir. Bu bumerangların keskin kenarları olur.
Fırlatmak beceri ister
Bir tahta parçasını fırlatmak kulağa kolay gelir. Ancak havada ilerleyişini optimize etmek için bumerangı doğru bir şekilde fırlatmak özel bir beceri gerektirir. Bumeranglar yerle en az 20 derecelik bir açıyla fırlatılmalıdır.
Bumerangın kısa tarihi
Bumerang tarih boyunca bir av silahı olarak kullanılmıştır. Ancak onun ilk olarak ne zaman ve nerede kullanıldığı pek açık değildir. Geleneksel olarak Avustralya yerlilerinin kullandığı bir alet olduğu düşünülür. Hatta bumerang Avustralya’nın simgelerinden biridir. Ne var ki gerçekte bumeranglara eski Avrupa, Mısır ve Kuzey Amerika’da da rastlanmıştır. Geri dönmeyen bumerangların Kaliforniya ve Arizona’da Amerikan yerlileri tarafından kullanıldığına ilişkin kanıtlar vardır. Tutankamon’un mezarında, yine kuş avlamak için kullanıldığını gösteren bir resimle birlikte altın uçlu fildişi bir bumerang bulunmuştur. Bununla birlikte rekor Polonya’da keşfedilen, mamut dişinden yapılmış yaklaşık 30 bin yıllık bir bumeranga aittir.
Çeşit çeşit bumerang
Bumerangların son derecede geniş bir şekil, boyut, kullanım ve malzeme çeşitliliği vardır. Çoğu tarihçi bumerangların kolayca tanımlanamayacak ve sınıflandırılamayacak kadar çeşitli olduğu konusunda görüş birliğindedir. Geleneksel olarak Avustralya’daki bumeranglar ağaçtan, köklerden ya da tohum kabuklarından yapılırdı. Modern bumeranglar plastikten, kâğıttan, karbon fiberden ya da çelikten yapılır.