ÇOCUKLARIN BİLGİ BANKASI KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

KUMBARA DERGİSİ TÜRKİYE İŞ BANKASI’NIN ÇOCUKLARA ARMAĞANIDIR

Ara
Close this search box.

Türkiye’deki UNESCO Dünya Mirası Alanları

1

Merhaba, benim adım Alya, 9 yaşındayım, ilkokul 3.sınıftayım. Benim babam bir seyahat sever. Dünyayı ve ülkemizi geziyor, çok güzel fotoğraflar çekiyor. Ben de okulumun olmadığı zamanlarda onunla birlikte geziyorum ve çok eğleniyorum. Babam, gezerken ve fotoğraf çekerken kendine hedef koymayı seviyor. Şimdiden 94 ülkeye gitti ve en az dünyadaki 100 ülkeyi görmeyi hedefliyor. Babamın drone ile çekip, 26 kareyi birleştirerek oluşturduğu 360 derece dairesel panorama fotoğrafları ile birlikte, sizlere bu yerleri tanıtmak istiyorum. Bu fotoğrafları döndürerek her açıdan bakabilirsiniz. Umarım siz de bu özel yerleri görme fırsatı bulursunuz. Gelin, öncelikle size “UNESCO Dünya mirası nedir” onu anlatayım.
unesco logo Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1
cocuk eller Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1

UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü eğitim, sanat, bilim ve kültür alanlarında uluslararası iş birliği yoluyla dünya barışını ve güvenliğini koruma amacı olan bir kurum.

Belirli şartları sağlayan özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlere, UNESCO tarafından “UNESCO Dünya Mirası” adı veriliyor. Bu yerler, eski zamanlarda insanların yaşadığı bir şehir, anıt gibi tarihi bir mekan ya da dağ veya göl gibi doğal güzellik olabiliyor. Bu liste, 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından güncelleniyor. Aday gösterilen yerlerin bazı kriterleri sağlaması gerekiyor. Örneğin, benzersiz bir yaratıcılık eseri, yok olmuş bir uygarlık, insanlık tarihinin belli bir dönemini temsil eden bir mimari eser olabilir. Ya da eşsiz bir güzelliğe sahip bir doğa harikası, dünyanın doğal tarihine ilişkin bilgiler veren bir alan olabilir. 2021 yılı itibarıyla UNESCO Dünya Mirası listesinde 1.154 alan listelenmiş ve İtalya sahip olduğu 58 Dünya Mirası ile ilk sırada yer alıyor.  Ardından Çin (56), Almanya (51), Fransa (49), İspanya (49) geliyor. Türkiye’de ise 19 yer listede yer alıyor. Ayrıca geçici listede Türkiye’den 84 eser bekleniyor. Haydi, gelin şimdi bu güzellikleri birlikte keşfedelim.

bilgisayar Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1

Resme tıklayarak etkileşimli Dünya haritasından tüm ülkelerdeki eserleri bulabilirsiniz.

İstanbul’un Tarihî Alanları

Ülkemizdeki UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan 19 eserin tanıtımına “İstanbul’un Tarihi Alanları” ile başlıyorum. İstanbul’da yaşadığım için bu tarihi eserleri birkaç kez ziyaret etme fırsatım oldu. Ayrıca annem ve anneannem İstanbul Üniversitesi’nden mezun olduklarından dolayı onlarla birlikte yılda iki üç kez oraya gidiyorum. Onlar eski günleri konuşuyor, ben de Sultanahmet Meydanı’nda koşturuyorum.
unesco ist Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1
İstanbul için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)

1. Sultanahmet Arkeolojik Koruma Alanı

Bu tarihi alanda Ayasofya, Sultanahmet Camii, Topkapı Sarayı, Yerebatan Sarnıcı, Alman Çeşmesi, Dikilitaş, Yılanlı Sütun ve birçok müze bulunuyor. Roma, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarına başkentlik etmiş olan İstanbul’un bu tarihi mekanının Unesco Dünya Mirası listesine girmesi hiç şaşırtıcı değil.

2. Süleymaniye Camii ve Çevresi Koruma Alanı

Süleymaniye Dünya Miras Alanı, Haliç’i gören bir tepe üzerinde Süleymaniye, Vefa, Vezneciler semtlerini kapsıyor. Mimar Sinan tarafından, Osmanlı İmparatorluğu’nu yöneten 39 padişahtan en uzun süre tahtta kalan Kanuni Sultan Süleyman’ın tahta çıkışının 30. yılı şerefine yapılmış. Ayrıca, Kanuni Sultan Süleyman’ın oğlu Şehzade Mehmed için Mimar Sinan’a yaptırdığı Şehzade Camii ve şehrin en eski su kemeri olan Bozdoğan Kemeri de bu alanda yer alıyor.

3. Zeyrek Camii (Pantokrator Kilisesi) ve Çevresi Koruma Alanı

Atatürk Bulvarı’nın batısında ve Haliç’i gören bir yamaç üzerinde yer alan Zeyrek Dünya Miras Alanı’nda Zeyrek Camii (Pantokrator Manastırı) ve çevresindeki sokaklar yer alıyor.

Alanda özellikle buraya ismini veren Zeyrek Camii (Pantokrator Manastırı) İstanbul’daki en büyük ve en eski Bizans Dönemi yapılarından biri. Burası Ayasofya’dan sonraki en büyük Bizans dini eseri olup, İstanbul’un fethinden sonra camiiye çevrilen ilk kilise olarak biliniyor. Bu alanda ayrıca Barbaros Hayrettin Paşa Hamamı, Haydar Paşa Medresesi, Zembilli Ali Efendi Sıbyan Mektebi ve mezarı gibi alanın geneline yayılan pek çok tarihi eser bulunuyor.

4. İstanbul Kara Surları Dünya Miras Alanı

Günümüzde Avrupa’da ayakta kalan en uzun ve en eski savunma sistemi olan Kara Surları, tarihi ve mimari açıdan önemli bir yere sahip. Yaklaşık 7 kilometre boyunca uzanan Kara Surları, İstanbul surlarının günümüze kadar devamlılığını en fazla korumuş olan bölümünü oluşturuyor. Surların üzerinde Yedikule Kapısı, Belgrad Kapısı, Silivri Kapı, Mevlana Kapı bulunuyor. Topkapı, Sulukule Kapı, Edirnekapı ve Eğrikapı günümüzde hala kullanılıyor. Tarihi eserlerden biri olan Yedikule Zindanları da bu surlar üzerinde yer alıyor.

Hattuşaş: Hitit (Eti) Başkenti - Çorum

Şubat tatilinde ailemle birlikte Hitit uygarlığını ziyaret ettik. İstanbul’dan yola çıkıp, Çankırı’da konakladığımız tatilimizin ikinci gününde Hattuşaş’ı gezdik. Gelin size babamın fotoğraflarıyla birlikte burayı da tanıtayım.
unesco hattusa Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1
Hattuşaş için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa, Hitit İmparatorluğu’nun başkenti olarak Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuş. Çorum’un 82 kilometre güneybatısındaki Boğazkale ilçesinde bulunuyor. Günümüzden yaklaşık 3.500 yıl önce kurulan Hitit İmparatorluğu, bıraktığı mimarlık ve sanat eserleriyle Anadolu’nun tarihine dair çok önemli bilgiler veriyor. Burada tapınaklar, kraliyet konutları ve surları gezebilirsiniz. Şehrin bu kadar geniş bir araziye yayılmış olması Hitit İmparatorluğunun ne kadar kudretli olduğunu gösteriyor. Şehir içinde yaya olarak da gezebilirsiniz ancak çok büyük bir alanı kapladığından yürümek zor olabilir.

Gelelim Aslanlı Kapı’ya… Kralın bölgeye giriş noktalarından birisi de bu kapı. Aslanlı kapının iki yanına yerleştirilmiş olan aslan motifleri Hitit taş işçiliğinin en güzel örneklerindendir. Bu eşsiz motifleri mutlaka görmelisiniz.

Pamukkale ve Hierapolis Millî Parkı - Denizli

Pamukkale ve Hierapolis Milli Parkı, 1988 yılında hem kültürel, hem doğal miras olarak UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girmiş. Pamukkale, Türkiye’nin güney batısında Denizli ilinde yer alıyor. Pamuksu görüntüsü ile benzersiz bir yapıya sahip olan Pamukkale bembeyaz terasları, kaplıcaları ve travertenleriyle ünlü. Traverten çeşitli nedenlere ve ortamlara bağlı, kimyasal reaksiyon sonucu çökelme ile oluşuyor. Kalsiyum oksit içerikli suyuyla dönemin terapi ve sağlık merkezlerinden biri olmuş. Çünkü sularının birçok hastalığa iyi geldiği düşünülüyor.

Hierapolis ise yine bu bölgede yer alan bir antik kent. Denizli’nin 18 kilometre kuzeyinde yer alan Hierapolis Antik Kenti’nin “Kutsal Kent” olarak adlandırılması, kentte bilinen birçok tapınak ve diğer dinsel yapının varlığından kaynaklanıyor. Kalıntıların büyük bölümü Roma döneminden kalmış.

unesco pamukkale Türkiye’deki UNESCO Alanları - 1
Pamukkale için UNESCO sertifikası
(Büyütmek için resme tıklayın)